2013-04-04 12:03:07• hírek • Szatmár.ro

Szerelmünk ez a föld - irodalmi, történelmi barangolás

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai ismét izgalmas eseményeknek néztek elébe, hiszen a XI. A osztály kiegészülve az iskola néptánccsoportjával egy irodalmi projektben vett részt a Határtalanul program keretein belül. A XI. A osztályos Bálint Zsuzsa beszámolója.

Hamar kiderült, hogy társiskolánk a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium lesz, a találkozás célja azonban nem kizárólag a kapcsolatépítés, hanem több kulturális és irodalmi emlékhely meglátogatása is volt. Így március 25-én kora reggel elindultunk magyarországi "sorstársaink" felé, Nagykároly, Adyfalva illetve Érsemjén érintésével.

Nagykárolyban megnéztük a Szarvas-fogadó épületét, melynek ablakából Petőfi Sándor meglátta jövendőbeli kedvesét, Szendrey Júliát, valamint a helyet, ahol Kaffka Margit életének első éveit töltötte, illetve Kölcsey Ferenc vármegyei munkahelyét, és az egykori Piarista Gimnáziumot is, ahova Ady gyerekkorában - nagyon szívesen - járt.

Érmindszenten (amelyet a költő tiszteletére Adyfalvának neveztek el) Ady Endre szülőházát látogattuk meg, Érsemjénben pedig a Kazinczy-emlékházat, ahol egy nagyon tartalmas, de fagyos másfél órát töltöttünk el, hiszen szinte téli időjárásban hallgathattuk végig a kis ház történetét.

A hajdúböszörményiek rengeteg változatos programmal fogadtak minket. A nagy ismerkedés után részt vettünk többek között a „Tied a filmvászon" filmfesztiválon, ahol a gimnáziumi diákok kisfilmjeiket mutathatták be, másnap a "Tied a színpad" című műsor/tehetségkutatón, ahol igazán színvonalas előadásokat láthattunk, és mi is felléptünk  néptánccal, népmesével és megzenésített versekkel. Következő nap meghallgattunk két előadást hajdúböszörményi költőkről: Veress Ferencről és Kertész Lászlóról, akik a város kiemelkedő személyiségei közé tartoztak, és sírjaiknál is tiszteletünket tettük a böszörményi temetőben.

Kölcseys diákok csoportja

Ellátogattunk a hajdúböszörményi öregek otthonába, ahol pár óra önkéntes munkát végezhettünk. Bocskais társainkkal együtt Debrecenbe kirándultunk, ahol megkoszorúztuk a Csokonai Vitéz Mihály- emlékművet és ellátogattunk a híres Debreceni Református Kollégium múzeumába, ahol megismerhettük a régi diákok életét és a város történelmét a 16. század óta.

Mindemellett a bocskais diákokkal közös blogot folytattunk, melyben leírtuk napi tevékenységeinket, és elkezdtük a közös digitális irodalmi tankönyv előkészületeit.

Ottlétünk megkoronázásaként utolsó este meghívást kaptunk a Bocskai István Gimnázium diákbáljára, ahol kitáncolhattuk az elmúlt napok fáradalmait. Május 28-a délutánján értünk újra "hazai terepre", hogy újult erővel, élményekkel gazdagon vethessük bele magunkat az itthoni életbe.

Hamarosan hajdúböszörményi társaink látogatnak hozzánk - a találkozónak örömmel nézünk elébe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: